Eikö totta, että nykymaailma on joskus monimutkainen ja vaativa paikka elää? Monet nuoret kamppailevat mielenterveyden haasteiden, kuten stressin, ahdistuksen ja masennuksen kanssa. Pohdimme, mistä nämä haasteet juontavat juurensa ja miten voisimme ennaltaehkäistä niitä erilaisten palveluiden kautta. Mitä jos kuitenkin mielenterveyskriisin sijaan meillä onkin nuorten merkityskriisi?
Merkityksen ja tarkoituksen kokemus on ihmisen yksi perustarve, joka on ollut aina olemassa. Tarvitsemme tunnetta siitä, että elämällämme on tarkoitus ja päämäärä, ja että olemme tärkeä osa yhteisöä. Tutkimukset osoittavat, että tarkoituksen kokemus on yhteydessä muun muassa suurempaan resilienssiin, optimismiin, toiveikkuuteen, itsearvostukseen ja parempaan immuunijärjestelmään, kun taas sen poissaolo on yhteydessä masennukseen, ahdistukseen, toivottomuuteen ja esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöön. Aiemmin erilaiset yhteisöt, perinteet ja uskonto tarjosivat puitteet merkityksen ja tarkoituksen löytämiselle, mutta modernissa maailmassa monet näistä perinteisistä merkityksen lähteistä ovat haalistuneet tai menettäneet otettaan.
Merkityksen puute elämässä voi johtaa tyhjään ja hukassa olevaan oloon. Tällainen niin kutsuttu merkityskriisi - niin kuin tutkija Christine Namdar sitä kutsuu; The Crisis of Meaning - voi ilmetä eri tavoin, kuten masennuksen tunteena, ahdistuksena ja jopa fyysisenä oireiluna, kuten unettomuutena tai energian puutteena.
Tutkimukset osoittavat, että tarkoituksen kokemus on yhteydessä muun muassa suurempaan resilienssiin, optimismiin, toiveikkuuteen, itsearvostukseen, parempaan immuunijärjestelmään ja jopa sydämen terveyteen.
Nuoruus on elämisen, tutkimisen, kokemisen ja oppimisen aikaa. Nuorissa on valtava potentiaali ja halu voida vaikutttaa, jos siihen annetaan mahdollisuus. Mitä jos mielenterveyskriisin takana olisikin merkityskriisi, joka haluaisi voida tehdä jotain, jossa voi kokea, että omat vahvuudet, elämäntarina, taidot ja unelmat saavat tulla yhteen itselle merkityksellisen ja muiden hyväksi koituvan tavoitteen ympärille? Merkityksen kokemus voi toimia voimakkaana suojana mielenterveysongelmia vastaan, erityisesti nuorten kohdalla. Kun nuori tuntee, että hänellä on tarkoitus ja merkitys, hänellä on paremmat valmiudet käsitellä esimerkiksi erilaisia vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Merkitys antaa heille perustan, joka auttaa heitä pysymään vahvoina vaikeina aikoina ja löytämään keinoja selviytyä.
Merkityksen löytäminen auttaa nuoria ymmärtämään omia arvojaan, kiinnostuksen kohteitaan ja vahvuuksiaan. Tämä lisää heidän itsetuntemustaan ja parantaa itsetuntoa. Kun nuori tietää, mikä on hänelle tärkeää, hän voi tehdä parempia päätöksiä ja valintoja tulevaisuutensa suhteen. Nuoret, jotka kokevat elämässään merkitystä, ovat usein motivoituneempia tavoitteiden asettamiseen ja niiden saavuttamiseen. Merkitys antaa heille syyn toimia ja pyrkiä kohti unelmiaan. Tämä voi auttaa heitä tuntemaan tyytyväisyyttä myös saavutuksistaan.
Merkityksen löytäminen voi vahvistaa myös nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta. He voivat liittyä yhteisöihin ja ryhmiin, jotka jakavat samankaltaisia arvoja ja tavoitteita. Tämä luo mahdollisuuksia rakentaa syviä ja merkityksellisiä ihmissuhteita, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan. Merkityksen kokemus voi innostaa nuoria ottamaan vastuuta myös yhteiskunnasta ja ympäröivästä maailmasta. Heidän voi olla helpompi nähdä, miten he voivat vaikuttaa positiivisesti ympärillään oleviin ihmisiin ja ympäristöön.
Me MARKEDissa haluamme ohjata nuoria ja nuoria aikuisia merkityksen ja tarkoituksen kokemuksen äärelle itsetuntemusta ja aktiivista toimijuutta vahvistamalla. Haluamme tarjota väylän, jossa jokainen nuori voi löytää itselle tärkeiden asioiden pariin ja alkaa näkemään itsensä tärkeänä ja merkityksellisenä osana koko yhteiskuntaa. Nuorten ohjaaminen tarkoituksen kokemuksen äärelle on investointi tulevaisuuteen, joka hyödyttää heitä itseään sekä koko yhteiskuntaa laajemmin.